Alles over successierechten en successieplanning - BeforeYouGo.be
successie

Successie

Wat is successie? Wat zijn successierechten en wie betaalt ze? Hoe kan je successierechten optimaliseren zodat je nabestaanden minder zullen betalen als je er niet meer bent? Allemaal vragen die de meeste mensen zich pas op latere leeftijd stellen.

Het loont echter de moeite om hier nu al eens bij stil te staan, want vaak gaat het om erfenissen waarbij onroerende goederen (niet verplaatsbare goederen zoals een huis, een stuk grond of een vijver), roerende goederen (alle verplaatsbare goederen zoals bankbiljetten, auto’s, schilderijen en juwelen) betrokken zijn of de overdracht van grote (bij elkaar gespaarde) bedragen. In dit dossier bespreken we uitgebreid de volgende successie-onderwerpen:

Updates

01 okt

Notariskosten

12 sep

Voorbeeld testament

11 jul

Schema Aangifte nalatenschap

10 jul

Infografiek successierechten tarieven Vlaanderen

09 jul

Schema Erfenis verdeling

Successierechten of erfenisrechten zijn taksen die de Staat heft op jouw erfenis. Deze successierechten worden berekend op de waarde (na aftrek van de schulden) van al wat uit de nalatenschap van de overledene wordt verkregen.

Lees meer over successierechten

Successieplanning houdt in dat je bij leven gaat zoeken naar de meest voordelige manier om je vermogen over te dragen aan je nabestaanden. Het gaat hier om een wettelijke manier om de successierechten te verminderen.

Lees meer over successieplanning

Een nalatenschap of erfenis is het geheel van bezittingen én schulden die een overleden persoon achterlaat. Het is pas nadat iemand officieel overleden is verklaard dat er sprake kan zijn van een erfenis.

Lees meer over aangifte van nalatenschap en erfenis

Stuur je vraag over erfeniskwesties naar info@beforeyougo.be en wij geven binnen de 2 weken een antwoord.