Uitvaartverzekering - BeforeYouGo.be

Uitvaartverzekering


Met een uitvaartverzekering hoeven de nabestaanden zich geen financiële zorgen te maken. De kosten van jouw begrafenis of crematie zijn immers op voorhand gedekt. De meeste verzekeringsmaatschappijen geven advies op maat en helpen je bij de keuze van een geschikte uitvaartverzekering.

Soorten uitvaartverzekeringen

Er zijn 2 soorten uitvaartverzekeringen in België: een natura-uitvaartverzekering en een kapitaal-uitvaartverzekering.
  • Natura: de verzekerde uitkering gebeurt niet in geld maar in het leveren van een begrafenis- of crematiedienst met aanvullende prestaties (rouwbrieven, bidprentjes, koffietafel, ...)
  • Kapitaal: de verzekerde uitkering gebeurt wel in geld. Dat betekent dat de nabestaanden het verzekerde kapitaal ontvangen waarmee de begrafenis of crematie (en extra prestaties) kan bekostigd worden.

Voor sommige verzekeringsmaatschappijen, waaronder DELA, is het zelfs meer dan een geldkwestie: zij zorgen ook voor praktische en administratieve bijstand, de zgn. nabestaandenzorg.

Waarom een uitvaartverzekering?

We denken er liever niet aan, maar aan ieder leven komt een einde. Een uitvaart kost bovendien veel geld. Door het afsluiten van een uitvaartverzekering voorkomt u dat uw nabestaanden na uw overlijden geconfronteerd worden met grote kosten. De gedachte dat alles financieel en praktisch geregeld is kan zorgen voor gemoedsrust van zowel de verzekerde als de nabestaanden. Een mooi gebaar.
Op deze manier maakt een uitvaartverzekering het mogelijk dat iedereen de uitvaart krijgt die hij/zij verdient. Ongeacht het budget dat ze kunnen spenderen. De maandelijkse bijdrage is immers relatief klein en het is mogelijk om de betalingstermijn zelf te bepalen.

Het financiële aspect is voor de meeste mensen de belangrijkste reden om een uitvaartverzekering af te sluiten.

Onderzoek wees uit dat 7 op de 10 Belgen de kosten van een uitvaart onderschatten. Als men mensen confronteert met de werkelijke kost van een uitvaart, zegt slechts 35% in staat te zijn dat bedrag meteen op tafel te kunnen leggen. 

De uitvaartkosten zijn de afgelopen 30 jaar verviervoudigd. Als deze trend zich verder zet, zou een uitvaart in 2028 gemiddeld 10.517 euro kunnen kosten en in 2038 zelfs gemiddeld 17.248 euro.

Voor wie is een uitvaartverzekering?

Er staat jammer genoeg geen leeftijd op overlijden. Aangezien aan elk leven ooit een einde komt, is een uitvaartverzekering voor iederéén nuttig en om meerdere redenen interessant:

  • behoefte aan zekerheid en zorg voor de nabestaanden
  • vermijden van familiale conflicten in verband met de uitvaart
  • vooraf mee beslissen over je eigen uitvaart
  • de mogelijkheid om te ‘sparen’ met kleine bedragen

De uitvaartverzekering is eigenlijk ook een buitenbeentje in de verzekeringssector. Je betaalt jaren brandverzekering, auto- en andere verzekeringen, maar je hoopt dat je er nooit gebruik van hoeft te maken. Krijg je niet te maken met brand of een ongeluk (en dat hopen we voor jou) dan heb je wel altijd voor niets betaalt. Dit noemen we de ‘verzekeringsparadox’. Een uitvaartverzekering daarentegen is de enige verzekering die je altijd zal nodig hebben.

Wat zijn de voordelen van een uitvaartverzekering?

Niet alle uitvaartverzekeringen bieden dezelfde voordelen aan. Vergelijk dus goed de kenmerken bij de verschillende verzekeringsmaatschappijen. De meeste maatschappijen bieden een uitvaartverzekering aan met volgende voordelen: 
  • Vast bedrag en tijdstip. Je bepaalt meestal zelf het verzekerde bedrag en hoe lang je de premie betaalt.
  • Uitbetaling in geld. Na het overlijden krijgen jouw nabestaanden de volledige verzekerde som uitbetaald. Deze som is vrij besteedbaar door de nabestaanden.

DELA biedt daarbovenop nog meer voordelen in haar uitvaartverzekering.