Rouwdrukwerk - BeforeYouGo.be

Rouwdrukwerk


Met het oog op een persoonlijke uitvaart krijgen ook rouw- of doodsbrieven een persoonlijke toets. Bijna alle begrafenisondernemers doen het rouwdrukwerk in eigen beheer, maar er zijn ook websites waar je zelf een rouwbrief kan ontwerpen en laten afdrukken. De brieven kunnen dan afgehaald worden in een verdeelpunt.

Rouwbrieven kunnen gedrukt worden in alle vormen en maten, met of zonder foto, met een eigentijds ontwerp of een sobere opmaak. Toch kiezen nog heel wat nabestaanden voor een standaard rouwbrief met de naam van de overledene, geboortedatum en –plaats, en overlijdensdatum en –plaats. Daarnaast worden de naaste familieleden (en  eventueel vrienden) vernoemd.

Rouwbrieven worden vaak gedrukt op iets dikker kwaltiteitspapier. Wat de kleur van de doodsbrieven betreft, wordt er dikwijls gekozen voor wit of ‘crème’.

Waar moet je op letten bij het opstellen van rouwbrieven?

Als de datum, het uur en de plaats van de uitvaart bekend zijn, is het zaak om zo snel mogelijk de rouwbrieven op de post te doen. De uitvaartverzorger kan je helpen met gepaste teksten en opmaak van de brief. Zorg er steeds voor dat bijzondere wensen, zoals bijvoorbeeld  een gift voor een goed doel in de rouwbrief komen te staan. Als de begrafenisondernemer zorgt voor het drukwerk, levert dat tijdswinst op.

Vraag ook steeds een drukproef en laat de brief nalezen door meerdere personen. Want heel vaak staan er nog fouten in namen, plaatsen en uur (van begrafenis of crematie bv.).

Een groot voordeel van rouwdrukwerk via een begrafenisondernemer zijn de speciale rouwzegels die hij in voorraad heeft, waardoor doodsbrieven een voorkeursbehandeling krijgen bij De Post.

Een rouwadvertentie?

Een rouwadvertentie is een aanvulling op de rouwbrieven. Meestal wordt een rouwbericht in een dagblad geplaatst om de mensen te bereiken van wie de adressen of telefoonnummers niet bekend zijn. Als er geen doodsbrieven worden verstuurd, kan het rouwbericht geplaatst worden als enige kennisgeving. Dit moet dan ook duidelijk vermeld worden in de advertentie.

Ook andere wensen, zoals geen bloemen of bezoek, moeten duidelijk worden vermeld. De begrafenisondernemer zorgt ervoor dat de rouwadvertenties op de juiste manier in de kranten worden geplaatst. De kosten van zo’n rouwbericht zijn echter niet te onderschatten.

Steeds meer families gaan dan ook over tot het plaatsen van rouwberichten op internet en de mogelijkheid tot online condoleren. Dat kan via de website van de begrafenisondernemer zelf of via gespecialiseerde websites voor online condoleren, zoals www.ingedachten.be. Deze website is bovendien gratis en voor iedereen toegankelijk.Reactie

Tekst verplicht
Annuleer

Meld

Gelieve een geldig emailadres in te geven

Annuleer