Groene uitvaartproducten - BeforeYouGo.be

Groene uitvaartproducten

Hieronder een overzicht van milieuvriendelijke uitvaartproducten:

Als tegengewicht voor de gangbare doodskisten zijn er meer en meer bedrijven die zich toespitsen op milieuvriendelijke uitvaartkisten. Er bestaan vandaag zelfs doodskisten die volledig bestaan uit natuurlijke materialen en bij een teraardebestelling geen grondvervuiling veroorzaken. Zo worden er bijvoorbeeld geen metalen verbindingen gebruikt om de kist samen te houden en staan er enkel houten handvatten op. Alles kan op deze manier op een natuurlijke manier vergaan, samen met het stoffelijk overschot.

Let wel: vele Belgische crematoria laten deze groene varianten nog niet toe omdat er problemen optreden met de crematieoven door een te snelle ontbranding OF door een verstopte roetfilter (door de 'schadelijke' gassen die vrijkomen bij de ontbranding van deze natuurlijke materialen). Vraag dus steeds goed na bij je begrafenisondernemer of je dit soort kisten mag gebruiken of niet bij crematie!

Een overzicht van deze groene doodskisten:

De eco-doodskist

Eco doodskistDe eco-doodskist wordt gemaakt van hout uit bossen waarvoor een 'herplantplicht' geldt. Zo blijft het bos intact. Meestal gaat het fineerhout dat snel vergaat maar stevig genoeg is om als kistmateriaal te gebruiken. Maar er bestaan ook eco-kisten uit hoogwaardig en onbehandeld steigerhout, sloophout, vurenhout, eikehout, dennehout, grenen en zelfs panlatten. De handvatten zijn vaak gemaakt van leder, koord of hout.  Allemaal milieuvriendelijke materialen die biologisch afbreekbaar zijn. Je kan kiezen voor een binnenbekleding in het biologisch afbreekbare katoen, stro of helemaal geen binnenbekleding.

De rieten doodskist of korfkist

Rieten doodskistDe rieten doodskist is gemaakt uit hout, omvlochten met pitriet of rotanhout en is bijgevolg heel milieuvriendelijk en stevig. Door het vlechtwerk ziet de kist er echt heel mooi uit en kan het deksel afgewerkt worden in een mooi gebogen of rechthoekige vorm. De handvaten worden in hetzelfde riet meegevlochten zodat er een degelijke draagstructuur ontstaat. Deze rieten kist kan perfect 'gecustomized' worden naar de wensen van de klant. De binnenbekleding bestaat uit meestal uit biologisch afbreekbaar katoen.

Suikerrieten doodskist

Suikerrieten doodskistDeze kist wordt gemaakt uit geperste suikerrietstengels, het afvalproduct bij het winnen van suiker. Het materiaal is uitermate sterk en licht. De kist weegt slechts 13 kg (deksel inbegrepen), maar ze kan wel 300 kg dragen. Een normale crematiekist weegt ongeveer 20 kg en een kist om te begraven 40 kg.

Deze 'groene' kist vergaat ook niet sneller of trager dan een gewone kist. Bovendien kan je ze in alle maten en vormen krijgen en kan je ze volledig personaliseren met foto’s, patronen of kleuren naar keuze. Fairtrade doodskisten

Bananenblad doodskist'Green coffins' of fairtrade doodskisten worden gemaakt uit natuurlijke (hout)materialen zoals pijnbomen, bamboe, pandanus (Wilde Ananas), wilgenteen, bananenblad en den. Deze milieuvriendelijke materialen zijn geen bedreigde planten- of boomsoorten en zijn volledig biologisch afbreekbaar. Door de aankoop van zo’n fairtrade kist steun je tevens mensen in de armste regio’s van de wereld.

Ze worden meestal vervaardigd met de hand in landen als Polen, China, Indonesië en Columbia en zijn voorzien van stevige handvatten bestaande uit natuurlijk palmkoord of dennehout. Ze hebben allen een solide en massieve bamboebodem en beschikken over een binnenbekleding van watervast en biologisch afbreekbaar katoen en een hoofdkussen gevuld met kapok (plukken zachte vezels van de kapokboom).

De kartonnen doodskist

Kartonnen doodskistDeze doodskist is volledig vervaardigd uit samengeperst karton of 100% gerecycleerd papier, heeft een natuurlijke houtkleur en een draagvermogen van 110 kg. De binnenkant wordt meestal bekleed met ongebleekt katoen of wordt voorzien van biologisch afbreekbare folie. De buitenkant kan volledig gepersonaliseerd worden met bv. foto’s van de overledene of diens nabestaanden, uiteraard met milieuvriendelijke inkt. De kartonnen kist is tevens volledig biologisch afbreekbaar.

De geweven kist

Geweven doodskistDe geweven kist is volledig met de hand gemaakt en bestaat uit strengen fijnmazig natuurlijk materiaal (papier). Deze kist is milieuvriendelijk en lichter in gewicht dan een gewone doodskist. De kist is leverbaar in de kleuren basis, ivoorwit en diamantzwart. Ook voor jonge kinderen en baby's zijn er geweven kistjes.

Wollen kist

Wollen kistDe wollen kist is ontstaan uit een samenwerkingsverband van een Engelse firma in kostuums en een Nederlandse kistenfabrikant. De wollen kist is gemaakt van schotse wol, stevig geworden door 'vervilting'. Dat zijn wolrestanten, die door lucht en water een vrijwel ondoordringbare laag vormen. De grepen zijn van jutte, de binnenbekleding van ongebleekt katoen en voorzien van een wollen dekje. Deze kisten mogen echter nooit gebruikt worden bij een crematie door de veel te snelle ontbranding. Enkel bij het openen van de crematieoven zou deze kist al in lichterlaaie staan.

Lijkwade

LijkwadeEen lijkwade kan verschillende betekenissen hebben. In Nederland bedoelt men er de kledij mee waarin een overledene begraven of gecremeerd wordt. In België heeft lijkwade een andere betekenis: een doek vervaardigd uit een 100% natuurlijk materiaal zoals katoen, linnen, wol of zijde.

De treksterkte, het contact met water, de doorlaatbaarheid en andere voorwaarden van deze doek zijn streng gereglementeerd. Er mogen dus ook geen schadelijke stoffen vrijkomen bij verbranding. Bespreek dit dus altijd eerst met jouw begrafenisondernemer.

Het voordeel aan een lijkwade is dat het tijdens een afscheidsplechtigheid of een groetmoment geheel of gedeeltelijk kan geopend worden zodat bijvoorbeeld enkel het hoofd of het gezicht van de overledene zichtbaar is.

Groene urnen worden ook wel ecologische urnen, eco-urnen of bio-urnen genoemd. Ze zijn gemaakt van 100% biologisch afbreekbare materialen zoals klei, mais-zetmeel (polymeer), zand, zout, gelatine, bamboe of andere organische of plantaardige materialen. Het afbreekproces van deze eco-urn begint na plaatsing in de aarde of in het water. Er zijn immers heel wat groene urnen die zowel voor teraardebestelling als voor tewaterlating kunnen gebruikt worden. Een mooie oplossing voor wie zijn ecologische voetafdruk zo klein mogelijk wil houden. De keuze aan vormen, kleuren en materialen is zeer uitgebreid waardoor er voor ieder wat wils is. Je kan er ook vaak een persoonlijke tekst, een kleine tekening of foto laten opschilderen of printen.

De groene urn is aan een opmars bezig in Vlaanderen, weliswaar heel traag. Op dit moment kunnen enkel in het Antwerpse Schoonselhof, een natuurbegraafplaats in Wilrijk en in Sint-Niklaas biologisch afbreekbare urnen begraven worden op een legale manier.

Een overzicht van de meest gebruikte groene urnen:

Jute urnen

Jute urnJute is een lange, zachte, glanzende, plantaardige vezel die tot ruwe, sterke draden kan worden gesponnen. Het wordt verkregen uit planten uit het geslacht Corchorus, die voornamelijk in warme, vochtige gebieden voorkomen, zoals in India, Bangladesh en China. Jute is een van de goedkoopste natuurlijke vezels, en na katoen de meest gebruikte. Dankzij een soort van kruidengom worden deze jute urnen verstevigd en samengehouden. Ze zijn dan ook 100% biologisch afbreekbaar.
 Bamboe-urnen

Bamboe urnBamboe urnen worden meestal gevlochten tot stevige en milieuvriendelijke bewaarvoorwerpen voor as. Net als papieren schildpadurnen worden deze bamboe-urnen vervaardigd in landen met een sociaal-economisch plan als kader. Dat betekent dat met de verkoop van deze urnen initiatieven worden genomen om de bevolking in een bepaalde regio te ondersteunen op het vlak van gezondheidszorg en onderwijs.

Boom-urnen

Wil je na je dood liever een boom dan een grafsteen bovenop je herdenkingsplaats? Dan heb je 2 ecologische alternatieven: de Spiritree en de Bios urne.

Spiritree

SpiritreeDe Spiritree (al met veel design-prijzen gelauwerd) is een biologisch afbreekbare urne die uit twee elementen bestaat. De bovenste helft is van semi-poreus keramiek en bevat kleine gaatjes om water door te laten. De onderste helft is gemaakt van klei, zaagsel en veenmos. Bij het planten haal je de bovenste laag eraf en strooi je de as in een cirkel in de onderste helft.

Het midden blijft vrij voor het planten van zaadjes of een jong boompje. Zet de keramische top er terug op, vul het gat in het midden op met aarde en geef water. De witte top blijft in tact totdat de stam van de nieuwe boom groot genoeg is om het keramiek te breken.

Als alles goed gaat, is het resultaat een mooie boom die uit de as is verrezen uit de grond. Een mooie (en groene) herinnering aan een dierbare overledene.

Bios-urnBios urn

De Bios urne is een biologisch afbreekbare urn gemaakt van organisch materiaal (een kokosnootschil) en bevat zaden van een boom. Zodra u de Bios urn begraaft, gaan de zaden ontkiemen en groeien, wat uiteindelijk zal resulteren in een prachtige boom.

Bij deze 2 ‘biologische’ urnen zit er steeds een duidelijke stap-voor-stap handleiding zodat je de urnen zelf kan begraven op de favoriete plaats van de overleden dierbare (NA een meldingsplicht aan de gemeente waar je de urn wenst te begraven).

Zand- en gelatine-urnen

Zand urnMeestal vervaardigd met de hand uit milieuvriendelijke materialen. Vaak worden deze urnen beschilderd met een zelf gekozen motief zodat het een heel persoonlijk voorwerp wordt waarin de as kan worden bewaard. Als deze urnen begraven worden, zijn ze biologisch afgebroken binnen de 3 maanden. Als ze te water worden gelaten, zijn ze afgebroken binnen de 3 dagen.

 Papier- of karton-urnen

Er bestaat een heel uitgebreid assortiment aan (gerecycleerde) papierurnen. Deze urnen worden meestal verstevigd door schors van de moerbeiboom. Dankzij een oude techniek waarbij het schors van deze boom wordt gewonnen, moet de boom zelf daarvoor niet geveld worden. Het resultaat van de vochtige brei is een stevig textuurpapier dat in de zon wordt gedroogd en daarna kan gevouwen worden in verschillende vormen van urnes zoals hartjes, ovalen doosjes, vierkanten doosjes met foto-kader, enz.

Schildpad urnBij deze waterurnen verloopt het biologisch afbraakproces veel sneller. Normaalgezien blijven ze een tijdje op het water drijven zodat de nabestaanden de tijd krijgen om nog even afscheid te nemen. Daarna zullen deze waterurnen zachtjes zinken naar de bodem. Het afbreekproces hangt grotendeels af van de gebruikte materialen, het gewicht van de as en de kwaliteit van het water. Er worden geen bomen geveld bij het productieproces van dit soort urnen en worden meestal met de hand vervaardigd. Een voorbeeld van papieren waterurnen zijn schelp- en schildpadurnen.

Zout-urnen

Deze met de hand vervaardigde urnen zijn afkomstig uit zoutblokken gewonnen in het Hymalaya-gebergte. In deze regio heeft het zout 250 miljoen jaren kunnen 'rijpen' waardoor deze zoutblokken tot de zuiverste soort van onze planeet behoren. Doordat deze urnen met de hand gemaakt worden, zijn ze allen uniek van vorm, kleur en afwerking. Deze urnen worden binnen de 4 uren afgebroken na tewaterlating.

Nog een bio-urn-weetje: als je de bio-urn in een columbarium plaatst, zal er geen afbraak plaatsvinden omdat er geen water aan kan. Om diezelfde reden kan een eco-urn dus ook perfect een plaatsje krijgen thuis.


Uitvaartbloemen'Bloemen houden van mensen' wordt wel eens gezegd, maar houden ze ook van de natuur? Want bloemen zijn jammer genoeg niet milieuvriendelijk als het op de productie aankomt. Denken we maar aan de chemische en dus milieubelastende bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden tijdens het groeiproces. Ook de CO2-uitstoot bij productie en het transport van bloemen zijn niet te onderschatten. Die vele duizenden serres moeten immers dag en nacht verwarmd worden en bloemen worden bijna altijd vervoerd met milieu-onvriendelijke vrachtwagens.

Is er dan een groene oplossing voor het bloemenprobleem? Jawel, veel bloementelers gebruiken nu al minder milieuverontreinigende stoffen. Vooral in Nederland, het bloemenland bij uitstek, staan ze hierin een heel pak verder dan in België. Gelukkig komt een groot deel van de bloemen die gebruikt worden op onze begraafplaatsen uit Nederland. Milieuvriendelijke leveranciers kan je daar herkennen aan een bepaald keurmerk dat daarvoor in het leven werd geroepen. Zo ben je zeker dat je toch 'groene bloemen' zet op het graf van je dierbare(n) of aan het columbarium.

Bij het overlijden van een dierbare wordt er steevast een rouwbrief naar familieleden en vrienden gestuurd. Het blijft de standaard manier om een overlijden bekend te maken. Jammer genoeg gaan de nabestaanden bijna altijd voor kwaliteitspapier omdat dit mooier oogt.

Waarom geen gebruik maken van gerecycleerd papier? Veel milieuvriendelijker en je ziet het verschil met gewoon papier bijna niet meer. Maar het zou nog beter zijn voor het milieu als we geen doodsbrieven meer sturen en onze rouwberichten online bekendmaken, met de mogelijkheid om ze meteen via email te versturen naar de nabestaanden. En als er dan meteen online gecondoleerd kan worden, is het systeem helemaal milieuvriendelijk want dan worden er ook geen papieren condoleancekaarten meer gemaakt en gedrukt.

In België bestaat reeds de mogelijkheid om online te condoleren via de website ingedachten.be. Je kan er de rouwbrieven bekijken van overleden dierbaren, een condoleancebericht nalaten in het openbaar rouwregister van de overledene, een privé condoleancekaart sturen naar de nabestaanden, een kaarsje branden, een foto of video achterlaten en zoveel meer… Gemakkelijk, snel en héél milieuvriendelijk!

Rouwdrukwerk