Groen vervoer en koffietafel - BeforeYouGo.be

Groen vervoer en koffietafel

Het vervoer van de overledene is zonder twijfel één van de zwaarst vervuilende factoren van een uitvaart. Dit omdat de begrafenisondernemer in kwestie meestal gebruik maakt van een lijkwagen of corbillard om het stoffelijk overschot naar de begraafplaats te brengen met een grote uitstoot van CO2 tot gevolg. Het Vlaams decreet op de lijkbezorging schrijft immers voor dat het vervoer moet plaatsvinden met een vervoermiddel dat speciaal hiertoe uitgerust is, zoals een corbillard.

Betreft het een zeer korte afstand dan kan de kist eventueel worden gedragen naar de kerk of de begraafplaats of met een rouwkoets worden vervoerd. Het belangrijkste is dat het vervoer op een ‘passende wijze’ gebeurt. Daarnaast komen de nabestaanden, familieleden en vrienden vaak met de auto naar de afscheidsceremonie. Ook dat is niet echt bevorderlijk voor ons milieu. Zijn er dan alternatieven? Jazeker!


Waar koetsen al jaren ingezet worden bij huwelijken, krijgt het historisch vervoermiddel nu ook meer een symbolische rol bij uitvaarten. Een verschijnsel dat kadert binnen het steeds meer personaliseren van uitvaarten. Uiteraard mogen we ook het milieuvriendelijke aspect van dit vervoermiddel niet uit het oog verliezen. Aangezien deze rouwkoets steeds met paarden verhuurd wordt, is het een mooi en groen alternatief.

Geschiedenis van de rouwkoets

rouwkoetsAlle lagen van de bevolking gebruikten rouwkoetsen, maar afhankelijk van de status of ‘rang’ van de familie was de decoratie sober of weelderig. Een derderangs uitvaart ging er het soberst aan toe, met paard en koets, maar geen doeken of andere versiering. 

Een tweederangs uitvaart kreeg dat ietsje extra met doeken aan de koets zelf en een doek op de rug van de helft van de paarden. 

Bij de hogere klasse kon alles erop en eraan: pluimen op het hoofd van de paarden, de ruggen bedekt met doeken en de lampen op de koets. Wie nu een historische rouwkoets huurt voor een uitvaart kan zelf bepalen of rouwdoeken, lampen of andere symbolische decoratie gebruikt worden.

Bekijk het filmpje van de prachtige Weense rouwkoets uit 1870 die ook gebruikt wordt door uitvaartcentrum Barthels in Dilsen-Stokkem.

RouwbakfietsBij onze noorderburen is het al langer een trend, maar ook in België is er groeiende interesse. Begrafenisondernemers kunnen op vraag van de klant het stoffelijk overschot van een dierbare met een speciaal ontworpen 'doodskistenbakfiets' naar de kerk, het funerarium of het crematorium brengen. Veel goedkoper dan een corbillard en eens zo milieuvriendelijk. 

Let wel: nog niet elke begrafenisondernemer zal deze groene service aanbieden. En het zou uiteraard dan ook fijn zijn dat alle nabestaanden en bezoekers aan de afscheidsceremonie ook hun tweewieler van stal halen om de overledene een laatste groene eer te bewijzen.

Ook bij onze noorderburen hebben ze de rouwbus in het leven geroepen. Het concept is heel eenvoudig. Iedereen, inclusief de overleden dierbare (die uiteraard gedragen wordt), stapt op de bus tijdens de uitvaart en wordt vakkundig rondgereden door een bekwame chauffeur van de afscheidsceremonie naar het kerkhof of het crematorium.

Rouwbus