Groene uitvaart: milieuvriendelijke manieren van cremeren en begraven - BeforeYouGo.be

Groene uitvaart: ook iets voor jou?

Moeder AardeWe kunnen er niet om heen: onze aarde warmt langzaam maar zeker op. De verbranding van fossiele brandstoffen, de verregaande ontbossing en bepaalde industriële en agrarische activiteiten zijn de grote boosdoeners en jammer genoeg allemaal menselijke factoren.

Ons milieu is dus een heikel punt en daar moeten we zorg voor dragen. Ook de uitvaartsector zal naar de toekomst toe zijn ecologische duit in het zakje moeten doen. Mensen denken bij uitvaart vaak aan de klassieke manieren: cremeren of begraven. Maar er bestaan groene alternatieven. Milieubewust omgaan met begrafenissen en crematies getuigt niet alleen van respect voor Moeder Aarde, ook voor onze dierbaren die overlijden. In het licht van gepersonaliseerde uitvaarten, die vandaag de norm zijn, is het handig om deze groene uitvaartmogelijkheden te kennen. Zo kan je je ecologische voetafdruk ook na je dood zo klein mogelijk houden indien gewenst.

In dit dossier gaan we dieper in op de klassieke uitvaartproducten en bespreken we hun ecologische varianten: doodskisten, urnen, bloemen (ja, ook die zijn vervuilend) en het drukwerk. Verder gaan we dieper in op de milieuvriendelijke manieren van begraven en cremeren. Tot slot geven we nog enkele speciale weetjes mee omtrent groene uitvaarten.

1. KLASSIEKE UITVAARTPRODUCTEN

In België zijn groene uitvaarten nog niet ingeburgerd. Eén van de belangrijkste redenen: ze blijken niet goedkoper te zijn dan klassieke uitvaarten. Integendeel... De groene alternatieven zijn vaak duurder dan de klassieke uitvaartvarianten: cremeren of begraven in een doodskist. We zetten deze klassiekers graag op een rijtje. 

Lees meer over klassieke uitvaartproducten

2. GROENE UITVAARTPRODUCTEN

De uitvaartsector verwacht dat de belangstelling voor groene uitvaarten de komende jaren wel zal toenemen, maar op een gezapig tempo. Dus op dezelfde manier waarop de Belgische uitvaartsector algemeen evolueert. Al zijn er wel heel wat begrafenisondernemers die reeds milieuvriendelijke doodskisten in allerhande ecologische materialen en biologisch afbreekbare urnen aanbieden. Aan jou om te beslissen hoe groot jouw ecologische voetafdruk zal zijn bij het afscheid aan dit leven. We geven graag een overzicht van deze groene alternatieven.

Lees meer over groene uitvaartproducten

3. MILIEUVRIENDELIJKE MANIEREN VAN BEGRAVEN EN CREMEREN

Naast de vele groene uitvaartproducten bestaan er ook ecologische manieren van teraardebestelling en crematie. We maken een oplijsting van de meest moderne en hedendaagse groene procedés.

Lees meer over milieuvriendelijke manieren van begraven en cremeren

4. GROEN VERVOER & KOFFIETAFEL

Het vervoer van de overledene is zonder twijfel één van de zwaarst vervuilende factoren van een uitvaart. Dit omdat de begrafenisondernemer in kwestie meestal gebruik maakt van een lijkwagen of corbillard om het stoffelijk overschot naar de begraafplaats te brengen met een grote uitstoot van CO2 tot gevolg. Zijn er dan alternatieven? Uiteraard!

Lees meer over groen vervoer en een milieuvriendelijke koffietafel