Christelijke traditie - BeforeYouGo.be

Christelijke traditie


De keuze van christenen voor een begrafenis of crematie is zeer persoonlijk. Beide uitvaartrituelen zijn ingeburgerd. Meestal is er een afscheidsdienst in de kerk of de aula van het crematorium. De plechtigheid wordt geleid door een priester.

De nabestaanden worden betrokken bij de herinneringsdienst. Zij kunnen onder andere teksten voorlezen en liedjes voorstellen.

Tijdens de plechtigheid besprenkelt de priester de kist met wijwater. De aanwezigen krijgen vaak een bidprentje ter herinnering. Na de dienst gaan de priester en de nabestaanden naar de begraafplaats met de kist of urne. Na het bewierroken en de zegening laat men de kist in het graf afdalen, of wordt de urne in het columbarium gezet of uitgestrooid.

Daarna volgt meestal nog de ‘koffietafel’.

Elke stroming binnen het christendom legt eigen accenten, maar voor elke christen is de dood een mysterie. Het leven is belangrijker dan de dood, hoewel de meesten geloven in een eeuwig leven na de dood.

Bij de uitvaart wordt verdriet getoond, maar de rouw daarna verloopt eerder ingetogen. Elk jaar op Allerzielen worden de doden herdacht. De nabestaanden bezoeken het graf van de dierbaren en plaatsen er bloemen.

In de protestantse traditie is de rouw nog soberder, bloemen zijn minder gebruikelijk en men rouwt zeer ingehouden.Reactie

Tekst verplicht
Annuleer

Meld

Gelieve een geldig emailadres in te geven

Annuleer