Plechtigheid - BeforeYouGo.be
crematie

Plechtigheid

Het is mogelijk om een afscheidsdienst te organiseren in de aula van het crematorium, ook zonder crematie. De overledene wordt gecremeerd voor of na de dienst.  De plechtigheid kan verschillen naargelang de geloofsovertuiging. Het is mogelijk om er een persoonlijke dienst van te maken, met inbreng van familie en vrienden.

De plechtigheid kan geleid worden door iemand van het crematorium, een moreel consulent, een familielid, of door een katholieke voorganger. Deze laatste leidt een gelijkaardige dienst als in de kerk, alleen wordt er geen communie (hostie) uitgedeeld.

Tijdens de crematie kan de familie in het crematorium een rouwmaaltijd nuttigen, zodat ze geen verplaatsingen meer moet doen. 

Het is mogelijk om de dienst te registreren op video. Zo kunnen de nabestaanden het afscheid in alle sereniteit thuis herbeleven, en ook wie niet aanwezig kon zijn, krijgt de kans om de dienst te bekijken. Tijdens de dienst kunnen foto’s of video’s geprojecteerd worden.

De begrafenisondernemer regelt het vervoer van de overledene, en maakt alle afspraken voor u. Maar het verloop van de dienst en de keuze van de rouwmaaltijd kan rechtstreeks met het crematorium geregeld worden.

Er zijn heel wat mogelijke formules voor een koffietafel, van een eenvoudige broodjesmaaltijd tot een warm of koud buffet, en zelfs walking diners. In de cafeteria kan men iets drinken (koffie, thee, fris) en eventueel een snack eten.