Crematorium - BeforeYouGo.be
crematie

Crematorium

Crematies worden altijd uitgevoerd in een crematorium, dat is wettelijk bepaald. Crematoria zijn uitgerust met goede voorzieningen, zoals aula's en koffiekamers.

Families kunnen er een afscheidsdienst houden, waarna de overledene gecremeerd wordt. 

DELA crematoria: adressen

De intercommunale crematoria worden gesubsidieerd door de omliggende gemeenten. Andere crematoria fungeren zelfstandig, maar crematies worden er uitgevoerd door overheidspersoneel

De wet zegt immers dat crematies moeten uitgevoerd worden door personeel van de overheid. Dit is perfect combineerbaar met de privésector. De DELA crematoria zijn zelfstandig.

De begrafenisondernemer regelt het vervoer van de overledene, en maakt afspraken in verband met crematie, afscheidsdienst en koffietafel. De familie kan een afspraak maken met het personeel van het crematorium om te bespreken welke persoonlijke toets zij aan het afscheid willen geven. 

Vervoer van een lichaam moet gebeuren met een wagen die speciaal voor deze taak staat ingeschreven. Alleen een begrafenisondernemer of een gespecialiseerde firma mogen dus een lichaam transporteren. Een urne daarentegen mag wél vervoerd worden met een wagen zonder speciale inschrijving.