Grafsteen - BeforeYouGo.be

Grafsteen


Wanneer nabestaanden kiezen voor een begrafenis komen ze vaak terecht bij een een grafzerkbouwer. Ze zijn immers op zoek naar een tastbaar en blijvend symbool, naast de herinnering aan hun dierbare.

Veel grafzerkbouwers hebben een uitgebreid assortiment aan grafstenen (-zerken), grafmonumenten (een grafsteen met beelden en ornamenten) en gedenkstenen (met mooie teksten of gedichten).

Een grafsteen of grafzerk is een steen die de plaats markeert waar een graf ligt. Een graf met grafsteen zegt heel wat over de cultuur waar de overledene deel van uitmaakte. Meestal heeft een grafsteen een opschrift waarin een aantal elementen steeds terugkomen:

  • De voornaam en achternaam van de overledene(n) die er is/zijn begraven
  • De geboorte- en sterfdatum en/of een leeftijd
  • Familierelaties tussen begraven personen en nog levende nabestaanden
  • Soms het beroep van de overledene
  • Kenmerken die de nabestaanden belangrijk vonden
  • Grafmonumenten, vaak van symbolische aard en in steen zoals: geknakte bloemen, wenende engelen, gebroken boomstammen, zandlopers of regels uit gedichten of religieuze boeken
  • Vazen of andere recipiënten voor planten en bloemen die door rouwenden op het graf kunnen worden achtergelaten
  • Foto(‘s) van de overledene, vaak in porselein gebrand voor zeer lange houdbaarheid. Vroeger schenen foto’s van papier vaak heel snel af door de UV-straling van de zon

Grafstenen dienen als een focus voor de rouwenden en als een statement voor het belang van de overledene volgens zijn/haar nabestaanden. Een grafsteen kan ook belangrijk zijn voor mensen die alles zelf voor hun dood willen geregeld hebben. In dat geval kan je je favoriete grafsteen reeds laten opnemen in jouw laatste wilsbeschikking.

Materiaal en onderhoud

Het materiaal van de steen gaat vaak decennia tot eeuwen mee. Een steen van gepolijst graniet heeft een nagenoeg onbeperkte levensduur en is na duizenden jaren zo goed als nieuw. Een grafsteen van kalksteen of zandsteen daarentegen kan na honderd jaar al onleesbaar zijn. Kijk maar naar Egyptische graven.
Graniet en marmer vragen eigenlijk geen onderhoud. Eén keer per jaar schoonmaken met een beetje water en detergent is voldoende. Bij een arduinen steen kan afwassen met een beetje bleekwater of een licht stalen sponsje wonderen doen.

Let wel: een grafsteen is een aanzienlijke investering die vaak tot in de duizenden euro’s kan oplopen, naargelang de grootte, afwerking en grafmonumenten die eraan toegevoegd worden. De richtprijzen zijn 1.750 euro voor een staande grafsteen, 2.500 euro voor een liggende grafsteen en 3.500 euro voor een grafmonument.

Wil je weten wat een uitvaart dezer dagen kost? Bereken dan jouw uitvaart aan de hand van deze calculator.

Er bestaan uiteraard ook zeer eenvoudige en goedkope oplossingen: geen grafsteen of een simpel houten kruis, dat meestal binnen een paar jaar wegrot.

Grafstenen in kerken, vaak dekplaten van graven in de vloer van de kerk, hebben minder van het weer te lijden. Maar als erover gelopen wordt enkele honderden jaren, worden ze toch onleesbaar. Stenen en gedenktafels aan de wand van een kerk zijn logischerwijs veel duurzamer. Er worden echter geen mensen meer begraven in een kerk.Reactie

Tekst verplicht
Annuleer

Meld

Gelieve een geldig emailadres in te geven

Annuleer