Nieuw crematorium in Zemst geopend - BeforeYouGo.be

Nieuw crematorium in Zemst geopend

  • 02/02/2015
  • Geschreven door
  • 0 Reacties

Crematorium Daelhof

De intergemeentelijke vereniging Havicrem opende op maandag 2 februari 2015 het nieuwe crematorium 'Daelhof' aan de Eramuslaan op de industriezone Cargovil in Eppegem (Zemst). De naam 'Daelhof' verwijst naar een hoeve die zich vroeger op deze plaats bevond. Sinds 2004 huurde Havicrem het crematorium in Vilvoorde van DELA, maar het contract liep af. DELA heeft diverse alternatieve overeenkomsten voorgesteld om tot een oplossing te komen. Deze werden echter niet weerhouden door Havicrem. Het gebouw voldeed ook niet meer aan de eisen van een modern crematorium. De nieuwbouw in Zemst was tevens nodig door het stijgend aantal crematies in de regio. In het crematorium van Vilvoorde vonden er in 2014 maar liefst 4.500 crematies plaats. Dat aantal stijgt jaarlijks met 7 procent.

Het nieuwe crematorium, dat een ontwerp is van de Vlaamse architect Christian Kieckens, omvat drie plechtigheidszalen, een ruime ontvangsthal (meteen de 'eye catcher') en diverse koffiekamers waarin de koffietafels kunnen plaatsvinden. Er is een ruime plechtigheidszaal met meer dan 200 zitplaatsen, een tweede aula met 80 zitplaatsen en kleinere aula met 30 zitplaatsen. Allen modern ingericht met bv. zetelbanken in plaats van gewone stoelen. Bovendien zijn deze zalen uitgerust met de modernste apparatuur waardoor de uitvaarten die er zullen plaatsvinden, volledig gepersonaliseerd kunnen worden met video's en foto's op grote schermen. Als extraatje is er overal een gesofisticeerd camerasysteem geïnstalleerd dat de afscheidsceremonie kan filmen zodat de nabestaanden nadien de film van de uitvaart mee naar huis kunnen nemen.

3 ovens 

Het complex omvat ook drie extra grote crematieovens, waarvan de warme lucht zal gebruikt worden voor de verwarming van het gebouw, een milieuvriendelijke oplossing. De leidingen voor een mogelijk vierde crematieoven zijn ook al aanwezig. 

Bij Havicrem zijn 27 gemeenten uit Halle-Vilvoorde aangesloten, maar de organisatie is ervan overtuigd dat er voor het crematorium wegens zijn centrale ligging ook belangstelling zal zijn vanuit de provincie Antwerpen en het Brusselse. Het project vergde een investering van circa 12 miljoen euro. De provincie Vlaams-Brabant staat garant voor een lening van 10,1 miljoen euro.

Lees meer over crematie in ons uitgebreide crematiedossier.

Bron: Belga

Bekijk de reportage over het nieuwe crematorium op de website van RingTV :

Crematorium Zemst aula


Reacties