Meer dan 1.200 Belgen staan op wachtlijst voor orgaandonatie - BeforeYouGo.be

Meer dan 1.200 Belgen staan op wachtlijst voor orgaandonatie

  • 03/11/2015
  • Geschreven door
  • 0 Reacties

Orgaandonatie

België is een goede leerling op vlak van orgaandonatie, maar toch staan 1.276 Belgen die een orgaan nodig hebben op de wachtlijst. Omdat sensibilisering zeer belangrijk is, lanceert de FOD Volksgezondheid woensdag 4 november de tiende editie van de Beldonorcampagne, die orgaandonatie onder de aandacht wil brengen en mensen wil laten nadenken hoe ze zelf tegen orgaandonatie aankijken.

België stond vorig jaar, na Kroatië, op de tweede plaats in Europa wat betreft het aantal orgaandonaties. Dat komt mede door onze goede wetgeving, zegt Christiaan Decoster, directeur-generaal gezondheidszorg van de FOD. "In België is er namelijk een 'impliciete toestemming', wat betekent dat iedereen orgaandonor is, behalve als hij expliciet laat registreren dat hij geen donor wil zijn. T och blijft de vraag het aanbod overstijgen. Daarom hebben we 10 jaar geleden onder meer Beldonor opgestart."

"De arts zal bij de familie steeds informeren of de overledene tijdens zijn leven zijn wil kenbaar heeft gemaakt over orgaandonatie. Daarom zijn sensibiliseringscampagnes zo belangrijk", aldus Luc Colenbie, expert orgaandonatie van de FOD.

Registratie bij de gemeente

Mensen kunnen zich bovendien bij hun gemeente laten registreren als orgaandonor, om zo hun wil officieel kenbaar te maken. "In 2014 was het aantal toestemmingen voor het eerst hoger dan het aantal weigeringen", zegt Colenbie. Vandaag staan 221.384 mensen geregistreerd als orgaandonor, 188.435 mensen weigeren hun organen af te staan. Het aantal donoren steeg in september met 5,5 procent ten opzichte van een jaar eerder; het aantal transplantaties met 4,5 procent. Toch staan nog steeds 1.276 patiënten op de wachtlijst, een stijging met 7 procent.

"Dat bewijst dat we moeten blijven inzetten op preventie", benadrukt Colenbie. De arts wijst er echter ook op dat de stijging een gevolg is van een veranderende maatschappij. "Zo is de gemiddelde leeftijd van de donoren hoger geworden, omdat er minder jonge mensen sterven in verkeersongevallen. Dat is dan weer het gevolg van succesvolle campagnes en initiatieven van de overheden. Bovendien komen nu ook oudere mensen op de wachtlijsten terecht, omdat hun overlevingskansen steeds groter worden."

Beldonor, laat jouw organen verder leven

De nieuwe Beldonorcampagne, die werd uitgedacht door studenten van IHECS in Brussel, richt zich specifiek tot jongeren, met affiches en promospotjes. Bovendien doorkruist Beldonor het land om scholen te bezoeken, met de 'Federal Truck', een bus waarin kinderen terechtkunnen voor onder meer informatie en een interactief spel.

"Orgaandonatie is een onderwerp waarover weinig wordt gepraat. Er rust een taboe op, omdat men meteen denkt aan de dood. Maar je praat ook over het leven, en orgaandonatie is een ongelooflijk groot geschenk waarbij we moeten stilstaan", zegt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). "Door naar de scholen te trekken, hopen we dat het onderwerp bespreekbaar wordt binnen de gezinnen. Het is bovendien goed en nuttig om nu reeds over orgaandonatie te spreken, vooraleer je er in trieste omstandigheden mee geconfronteerd wordt."

Meer weten over orgaandonatie? Bezoek dan zeker deze pagina.

Meer weten over de Beldonorcampagne? Bezoek dan deze website.

Bron: Belga


Reacties