Leven of dood: de arts beslist vaak - BeforeYouGo.be

Leven of dood: de arts beslist vaak

  • 16/06/2015
  • Geschreven door
  • 0 Reacties

Euthanasie

Artsen hebben een grote verantwoordelijkheid wanneer het aankomt op leven en dood. Dat blijkt uit cijfers in het vakblad 'The New England Journal of Medicine'. Het onderzoek is gebaseerd op nieuwe Vlaamse cijfers, die regelmatig bij elkaar gesprokkeld worden door de 'Onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde' van de VUB, geleid door euthanasiespecialist en professor palliatieve geneeskunde Wim Distelmans, en de Universiteit Gent.

Een Vlaamse arts beslist tot 1.000 keer (!) per jaar over iemands dood. Dat is 1 op de 60 overlijdens in Vlaanderen per jaar. Een hallucinant cijfer... Het betreft hier steeds een beslissing van de arts zonder dat die persoon zelf of zijn naasten hiermee ingestemd hebben. Wanneer dokters het leven beëindigen zonder toestemming, gaat het vooral om zieke patiënten van 80 jaar of ouder (52,7%). In 67,1% van de gevallen verblijven die in het ziekenhuis.

Er zijn verschillende redenen waarom de beslissing om het leven te beëindigen niet gebeurt in overleg met de patiënten: bijvoorbeeld omdat ze in coma liggen (70,1%) of omdat ze dement zijn (21,1%). In 6,4% van de gevallen korten de artsen het leven in met een week of meer. Levensbeëindiging zonder instemming is echter wettelijk verboden in België. "Artsen moeten de symptomen van een patiënt onder controle houden, maar het kan nooit de bedoeling zijn om de middelen voor symptoomcontrole te gebruiken om het leven te beëindigen", aldus professor Martin Hiele van de commissie medische ethiek van de faculteit Geneeskunde van de KU Leuven.

"Maar het gebeurt dus wel degelijk", vertelt Wim Distelmans. "Er zijn nu eenmaal gevallen waarin je geen instemming meer kan vragen, omdat ze niet meer kan gegeven worden." Het aantal gevallen van levensbeëindiging zonder toestemming zit wel in dalende lijn. In 1998, voordat de euthanasiewet gestemd was, ging het nog om dubbel zoveel sterfgevallen. "Die daling toont aan waarom een duidelijke euthanasieregeling belangrijk is", besluit Distelmans.

Reden te meer om je wilsverklaring euthanasie op voorhand in te vullen én ons uitgebreide euthanasie-dossier te lezen.


Reacties