Een LEIFkaart of MediBling juweel? - BeforeYouGo.be

Een LEIFkaart of MediBling juweel?

  • 20/02/2015
  • Geschreven door
  • 0 Reacties

LEIFkaart

Iedereen kent ondertussen de LEIFkaart. LEIF staat voor LevensEinde InformatieForum en is een open initiatief van mensen die streven naar een waardig levenseinde voor iedereen, waarbij respect voor de wil van de patiënt voorop staat. Het forum werd begin 2003 opgericht onder impuls van de vzw Recht op Waardig Sterven. Dit gebeurde naar aanleiding van de wetten inzake patiëntenrechten, palliatieve zorg en euthanasie, die in 2002 van kracht werden.

De LEIFkaart ziet eruit als een bankkaart en past dus netjes in jouw portefeuille. Hulpverleners, dokters, verpleegkundigen en familieleden die deze kaart vinden, weten in geval van nood welke wettelijke wilsverklaringen (omtrent euthanasie, orgaandonatie, schenking van lichaam aan de wetenschap, ...) je opgesteld hebt en kunnen dan (samen met familieleden of vrienden die op de hoogte zijn) op zoek gaan naar de juiste documenten (en jouw wensen i.v.m. de uitvoering ervan). Ondertussen hebben 35.000 Vlamingen (waaronder heel wat BV's) een eigen LEIFkaart. Let wel: de LEIFkaart vervangt de bovengenoemde (wils)verklaringen niet. Ze verwijst er enkel naar! 

Daarom kwam Nancy Bourdiaudhy van MediBling op een geniaal idee: waarom draag je die gegevens niets steeds bij je in de vorm van een stijlvol juweel dat gescand kan worden door hulpverleners? Dit kan op 2 manieren: ofwel wordt er gewerkt met een qr-code die gescand wordt met een smartphone en die verwijst naar een persoonlijk medisch dossier op een website (myqrp.be). Ofwel worden je medische gegevens rechtstreeks op het juweel gegraveerd: bijvoorbeeld jouw naam, bloedgroep, ziekte, aandoening, medicatie, of je gereanimeerd wil worden of niet en/of het internationaal gekende ICE-nummer (het gsm-nummer van de belangrijkste contactpersoon 'In Case of Emergency'). Bijvoorbeeld:

Donald Muilaard

23/04/1976 - A pos

Diabetes type 1

Allergie penicilline

ICE +32 488 33 33 33

Zo worden het naast mooie sieraden ook 'medische identificatie juwelen' voor mannen, vrouwen en kinderen die levens kunnen redden...

MediBlingWat is dan het verschil met een LEIFkaart horen we jullie vragen. Wel, een tweet van Medibling vat het mooi samen: "Een #LEIFkaart heeft enkel nut als het (op tijd) gevonden wordt in de portefeuille… een MediBling daarentegen is direct zichtbaar!" Ondertussen dragen al enkele duizenden mensen dit juweel.

Wil je het uitgebreide gamma aan halskettingen en armbandjes bekijken en bestellen? Bezoek dan de website: www.medibling.com. De reportage die getoond werd op het VRT Journaal maakt veel duidelijk.

Ben je eerder voorstander van een LEIFkaart? Dan kan je die aanvragen via www.leif.be.

Wens je meer informatie over wilsverklaringen in het algemeen, bezoek dan zeker ons dossier euthanasie-wilsverklaringen!

Bekijk tot slot nog het promofilmpje van MediBling:


Reacties