Baby in graf van gemummificeerde bisschop - BeforeYouGo.be

Baby in graf van gemummificeerde bisschop

  • 22/06/2015
  • Geschreven door
  • 0 Reacties

Peter Winstrup

Wetenschappers hebben een gruwelijke ontdekking gedaan toen ze het gemummificeerde lichaam van bisschop Peder Winstrup uit de 17de eeuw onderzochten. Onder aan zijn voeten bleek namelijk het stoffelijk overschot van een baby’tje te liggen.

Winstrup werd ruim 350 jaar geleden gemummificeerd en begraven in de kathedraal van Lund in Zweden. De oprichter van de Lund Universiteit werd sindsdien al een paar keer onderzocht met behulp van foto’s, maar nog nooit werd er een scan gebruikt om de man van kop tot teen te bestuderen.

Anno 2015 wilden enkele onderzoekers met die techniek meer inzicht krijgen in het leven van Winstrup. Zo kwamen ze te weten dat zijn gebit was weggerot van de vele suiker die de man at, een goedje dat in die tijd zo schaars was dat het enkel voor de allerrijksten beschikbaar was, en dat hij verschillende galstenen had, wat erop kon wijzen dat Winstrup het ook helemaal niet zo nauw nam met gezond eten, en zich regelmatig tegoed deed aan erg vetrijk voedsel.

Maar de grootste shock kwam echter toen ze bij de voeten van de man aankwamen. Daar ontdekten de wetenschappers de restanten van een babylijkje. Het zou gaan om een prematuurtje dat wellicht stiekem in de vele kruiden is geduwd die in Winstrups kist waren gelegd. "Mogelijk gaat het om een kindje dat anders een goedkope, niet-goddelijke begrafenis zou gekregen hebben omdat de moeder de financiën er niet voor had. Al willen we via een DNA-test nu wel uitzoeken of er zeker geen verband is tussen de baby en Winstrup zelf", besluiten de onderzoekers in The Guardian.

Bron: Het Belang van Limburg

Bekijk de Engelse video:


Reacties