Memorybox: kunstenares en 3D-bedrijf werken samen - BeforeYouGo.be

Memorybox: kunstenares en 3D-printbedrijf slaan de handen in elkaar

  • 18/02/2014
  • Geschreven door
  • 0 Reacties

spacer

Keramiste Tinne Debruijne en 3Dmatic startten een uniek project op. Het ontwerp van een gepersonaliseerde 'memorybox' om de as van een overledene in te bewaren, werd omgezet in een 3D-design dat geprint wordt.

Uniek en gepersonaliseerd ontwerp

Het courante aanbod van de klassieke asurnen spreekt niet iedereen aan. Keramiste Tinne Debruijne ging daarom op zoek naar een op maat gemaakt en stijlvol alternatief. Naar aanleiding van een overlijden in haar naaste omgeving creëerde ze een eigentijds object dat gepersonaliseerd werd met een foto en een persoonlijke tekst.

Het concept 'unspoken words' werd geboren en biedt een antwoord op het 'ik heb je nog zoveel te vertellen'-gevoel. Dit maakt van de urne een uniek gevoelsobject dat de herinnering aan een dierbare levendig houdt. De moderne urne bestaat uit een container met een foto van de overledene en een omhulsel met de gegraveerde naam en datum. Aan de binnenzijde van dit omhulsel - maar voldoende zichtbaar aan de buitenzijde - wordt een persoonlijke tekst geplaatst.

Snelle levering dankzij 3D-technologie

Een hindernis bij het vermarkten van de gepersonaliseerde urn is de productietijd. Het klassieke creatieproces vergt veel handenarbeid en de kans op onregelmatigheden is niet onbestaande. Hierdoor is de levertijd vrij lang. De technologie van het 3D-printen biedt hiervoor een oplossing.

Waar de productie van een gepersonaliseerde handgemaakte urne een 6-tal weken in beslag neemt, laat de levertijd van een geprint model toe dat het tijdens de uitvaartplechtigheid gebruikt worden, wat een grote troef is. Daarbij komt dat het geprinte resultaat zeer moeilijk te onderscheiden is van een handgemaakt model. De details van het oorspronkelijke kunstwerk werden nauwkeurig verwerkt in de computertekening en het materiaal is qua gevoel en uiterlijk gelijk aan het origineel. Het uiteindelijke 'geprinte' resultaat blijft dus een uniek, persoonlijk en eigentijds kunstwerk, maar met de voordelen van de nieuwe technologie.

Life Love Loss

Het ontwerp van de 'memorybox' leent zich voor meerdere toepassingen en kadert in het 'Life Love Loss'-concept: de geboorte van een kind, het huwelijk van twee geliefden, het afscheid van een dierbare. Een aangepast design - met onder meer een afneembaar deksel - kan worden gebruikt als 'memorybox' voor jonggehuwden en bij de geboorte.

Meer info: www.lifeloveloss.eu

Lees ook meer over een persoonlijke uitvaart.

Bron: Belga


Reacties